حسین جعفری، رییس مهندسی پروژه سپهر- جفیر در شرکت پژواک انرژی با اعلام پایان عملیات حفاری چاه افقی جفیر 9، گفت: در چاه جفیر 9 حفره اصلی 8/1 6 اینچ به طول 1000 متر به صورت افقی تا عمق نهایی 4074 متر در سازند ایلام و شاخه دوم با سایز 8/7 5 اینچ از عمق 3225 متری به صورت افقی به طول 500 متر با موفقیت حفاریگردید که حفاری این چاه با دو حفره افقی در یک TVD یکسان در لایه مخزنی با ضخامت 10 متر، موفقیت قابل توجهی است.
وی افزود: چاه جفیر 9 نخستین چاه جدید از بسته EPDS دوم طرح توسعه میدان سپهر- جفیر است که هدف از حفاری آن تولید حداکثری از لایه ایلام این میدان است. این چاه بهصورت عمودی تا عمق 2400 متری حفاری گردید و پس از آن انحراف چاه از عمق مذکور آغاز شد و در سازند ایلام زاویه چاه به بیش از 70 درجه در عمق 3073 متری رسید و رانش آستری 7 تا عمق مذکور صورت پذیرفت. حفاری حفره 8/1 6 تحت عنوان شاخه اصلی در لایه مخزن ایلام تا عمق 4074 متری به صورت افقی انجام گردید و حفاری شاخه دوم چاه مذکور از عمق 3225 متری تا 3705 متری به صورت افقی حفر شد.
رییس مهندسی پروژه سپهر- جفیر در شرکت پژواک انرژی با اشاره به ویژگیهای خاص چاه جفیر 9، گفت: از چالشهای قابل اشاره در طول حفاری چاه جفیر 9 میتوان به کنترل مسیر چاه، طراحی رشته حفاریمتناسب با طول حفره افقی و اجرای فرآیند ژئواستیرینگ به صورت مشترک توسط تیم زمینشناسی و مهندسی حفاری شرکت پژواک انرژی اشاره نمود که در نهایت به اتمام موفقیتآمیز و قرارگیری هر دو حفره در پربازدهترین بخش مخزنی سازند ایلام منجر گردید.
مهندس جعفری افزود: با توجه به تراوایی کم سنگ مخزن ایلام با استفاده از روش ژئواسترینگ (GEOSTEERING) سعی در کنترل مسیر چاه در بهترین نقاط لایه مخزنی مذکور گردید. روش ژئواسترینگ مبتنی برنمودارگیری حین حفاری و اندازهگیری حین حفاری است که با تحلیل دیتای بهدستآمده برای کنترل مسیر چاه در بهترین نقاط مخزن استفاده میشود.
وی با بیان اینکه اطلاعات بهدستآمده نشان میدهد این چاه در لایه مخزنی با بهترین خواص تخلل و تراوایی حفر گردیده است، گفت: با توجه به عدم دسترسی به ابزارآلات پیشرفته حفاری جهتدار مانند RSS و نمودارگیری، تیم پروژه در یک ابتکار عمل بهصورت درونسازمانی با استفاده از نرمافزارهای رایج، روش ژئواسترینگ را برای دستیابی به اهداف این پروژه به کار گرفت.
مهندس جعفری تصریح کرد: عملیات حفاری بهصورت چندشاخهای از پیچیدهترین روشهای حفاری است که جز در موارد معدود، در صنعت حفاری کشور انجام نشده است. این در حالی است که با توجه به ارزیابیهای حین حفاری از چاه و تجربیات بهدستآمده، میتوان از این روش در حفاری چاههای مشابه در لایه مخزنی ایلام استفاده نمود و بهرهوری حفاری را افزایش داد.
رییس مهندسی پروژه سپهر- جفیر در شرکت پژواک انرژی حفاری اعلام نمود با توجه به افزایش سطح تماس چاه با سنگ مخزن، انتظار می رود تولید مورد انتظار از چاه مذکور به میزان قابل توجهی افزایش یابد.